torsdag 19 januari 2012

Är Jag Bullmamma ... eller?

Jag har aldrig sett mig själv vara en "Bullmamma". Men det kanske beror på vad man tycker att det betyder att vara bullmamma. Så, vad är en bullmamma egentligen?

Är det en mamma som ständigt står vid spisen och bakar bullar, lagar mat och fyller frysen med olika delikatesser? Som alltid har kanelbullar i frysen att ta fram när det kommer besök.
Eller ligger det mer i ordet än bara bullar? Jag tänker att det kanske är en superkvinna -- en så'n där duktig-mamma -- som hinner att städa, baka, laga mat, familjefluffa utan att missa en endaste såpa på TV eller försumma sina vänner.
Det finns säkert fler definitioner. Vad är bullmamma för dig?

I vår frys finns det inte kanelbullar för spontanbesök. Vår kompis Rut städar. Mat lagas förstås, med lite hjälp av Lina på vardagarna. Såporna har inga namn för mig. Vännerna hoppas jag minns mig.
Men Jag är nog lite bullmamma ändå när jag tänker efter. På en lite enklare nivå.
Det är kul att baka. Det är kul att prova nya recept. Ibland lyckat, ibland mindre lyckat.

Igår kväll blev det en plåt med muffins till äldsta dotterns ridkompisar på lördag. Det är ju en tradition i ridklubben att bjuda på kaka när man trillat av hästen. Det hände dottern förra veckan. Hennes häst var lite spattig och tog snedsprång. Inga skador - utom på självförtroendet kanske.

Godismuffins
(18st)


100g smör
2st ägg
2½dl socker
1½dl vetemjöl
4msk kakao
1tsk vaniljsocker
1krm salt

Smält smöret på svag värme.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggblandningen.
Skeda upp smeten i små mazarinformar. Fyll max 2/3 av formen. Kakan växer något i ugnen.
Grädda ca 15 minuter i 175 grader.
Låt svalna riktigt!

Chokladtäcke
50g smör
1½msk vetemjöl
½dl socker
1½msk kakao
1dl mjölk
1dl grädde

Smält smöret på svag värme.
Tillsätt mjöl, socker och kakao och rör till en jämn smet.
Vispa ner mjölk och grädde och koka upp smeten. Låt småkoka någon minut tills smeten tjocknar.
Fördela smeten över kakorna i formarna.
Låt svalna och lägg i frys.

Förvara kakorna i frys och ta fram ca 20 minuter innan servering.
Kakan ska vara kall och seg i mitten.


En mycket enkel muffins att göra. Det bästa är att den ska förvaras i frys och ätas när den fortfarande är lite kall och seg i mitten. Prova! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar