fredag 30 december 2011

Barnens favoriter

Idag har det nog varit barnens favoritdag. I alla fall vad det gäller sådant som ska in i munnen och ner i magen. Det är tur att det finns vissa maträtter som faktiskt är godkända hemma hos oss. Då kan dom åtminstone äta sig mätta den dagen. Sen är det "svält" en tid igen.

Till lunch idag serverades Äggakaka. Det finns säkert ett antal olika recept på detta men Jag har hittat ett som är gott och enkelt att göra.

Äggakaka
(4 port.)


5st ägg
5dl mjölk
2dl vetemjöl
½tsk salt
en nypa socker om man vill
smör att steka i

Häll mjöl i en bunke. Tillsätt mjölk under vispning - lite i taget. Vispa smeten slät mellan gångerna.
När all mjölk är tillsatt vispas äggen i ett och ett.

Smält smör i en stekpanna.
Häll i all smet och stek på medelvärme. Peta och stick i smeten, lyft då och då med en stekspade så att smeten rinner ner i botten. Kakan ska bli krämig stelnad.

Nu ska kakan vändas och stekas på andra sidan. Tips är att stjälpa upp på en tallrik och sedan hälla tillbaka i stekpannan.

Gott att servera till är grovskuren purjolök som fräses i (en annan) stekpanna. Samt stekt bacon och lingon.


Barnen åt med god aptit. Inte många smulor blev kvar på tallrikarna.
Trots denna goda och mättande lunch fanns det plats till mellis någon timme senare.
Nu är vi alla trötta på pepparkakor, mandelmusslor och snurriga saffranskakor. Idag fick det bli kladdkakemuffins. Det fanns till och med en skvätt vispad grädde i kylen för den som vill ha det.

Kladdkakemuffins
(14st)



100g smör
2st ägg
2dl strösocker
1dl vetemjöl
3/4dl kakao
1tsk vaniljsocker
1-1½tsk Ancho Chilipeppar
2msk ljus sirap (för seghetens skull)

Sätt ugnen på 160 grader. Sätt 14st muffinsformar på en plåt. Det går bra med vanliga pappersformar eller silikonformar (som på bilden).

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och chilipulver. Rör ner det i smeten. Tillsätt sirapen.

Häll smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter (två minuter mer för silikonformar).

Låt svalna. Låt gärna stå svalt över natten - godare dagen efter.
Servera med lätt vispad grädde.

1 kommentar:

  1. Du slår nog baklänges när jag säger att min perfekta sömn ligger på 10 timmar per natt. Och hur tror du det funkar i veckorna?! Jag är på 7,5 timma per natt i veckorna ungefär. Och jag känner mig aldrig pigg. Hemskt är det, men det är väl i-landsproblemet som lär stanna där. Med en sambo som kommer hem från jobbet halv sju, så är det inte direkt lämpligt att lägga sig klockan 21 - var skulle våran tid ta vägen då!?

    SvaraRadera