måndag 12 augusti 2013

Billiga kanelbullar med mandelmassa

Nu har baktanten vaknat igen efter sommaren. I förra veckan hittade jag ett recept på kanelbullar på nätet som enligt författarens Viktväktar-uträkning skulle "kosta" 2Points/st. Detta lät för bra för att vara sant och måste ju såklart bakas och testas.


Nu var det för bra för att vara sant - som det i de flesta fall ju är. Tyvärr :(
Efter att själv kört receptet genom Viktväktarnas receptskapare visade det sig att hela receptet är 76 points. Delat på 24st bullar ger det 3.1P/st (=3P).
Ursprungligen var receptet räknat efter Points-systemet. Numera räknar man efter ett system som heter ProPoints istället. För den som vill veta mer om skillnaden finns viktväktarnas hemsida.

Men en kanelbulle för 3P är inte heller dåligt, så det blev ändå två satser under helgen som gick.

De flesta hamnade i frysen för kommande födelsedagskalas. Men ett par stycken hamnade i magen också. Andra omgången blev bättre än första, så det bevisar ju bara att övning ger färdighet.

I receptet nedan har jag dock ändrat lite här och där för att "bättra" på det. Mitt recept är på 83 points totalt. Delat på 24st bullar ger det 3.5P/st.

Kanelbullar med mandelmassa
24st (VV=3,5P/st)

25g jäst
3dl mjölk (eller 2½dl mjölk och ½dl kesella 1%)
¼dl flytande margarin
½dl socker
ca 8dl vetemjöl
1tsk kardemumma

Fyllning:
1msk flytande margarin
150g mandelmassa
1-2msk kanel
1msk kardemumma

Garnering:
1st ägg (räcker eg. med ett halvt ägg, så gör dubbel sats bullar ..)
pärlsocker

Värm mjölk och flytande margarin till fingervarmt. Smula ner jästen i vätskan och rör tills det helt löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl, lite i taget.
Spara lite av mjöl till utbakningen. (Jag körde degen i min Hercules på hög hastighet i ca 5 minuter.)


Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den litegrann, så den blir smidig.

Kavla ut degen till en rektangulär form. Ringla över flytande margarin - pensla ev. ut smöret på hela degen. Riv mandelmassa grovt och fördela över smeten. Pudra över kanel och kardemumma.


Rulla ihop degen från långsidan. Dela i 24 delar och lägg i bullformar på en plåt.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Pensla bullarna med gaffelvispat ägg och strö över pärlsocker.


Grädda i ugn 225-250 grader i ca 5-8 minuter. Kolla noga.
Ta ut och låt svalna på galler.


Ursrpungsreceptet hittade jag hos Niinis om du vill se grundreceptet. Det jag har ändrat på är att jag minskat mängden socker i degen och ökat mängden mandelmassa och smör i fyllningen. Något mer mjöl i degen behövdes också, vilket är det som "drar upp" antalet points.

fredag 9 augusti 2013

Tappat sugen och vikten

Semestern är slut och så är även Jag. Ska det vara så?
Borde Jag inte vara pigg och utvilad efter fyra veckors semester?

(Bilden lånad från http://mabra.com)

Idag är det fredag och den första arbetsveckan går mot sitt slut. Tidig uppstigning varje morgon i kombination med sena semesteruppesittarkvällar är ingen bra kombination. Jag är trött!

Under veckan har Jag dock "läst ikapp" alla bloggar jag brukar följa och som har hamnat på lågpriolistan under semesterveckorna. Vilken inspiration det ger!
Jag fattar inte hur vissa lyckas att blogga (nästan) lika ofta under sommar och semesterledighet som vanliga gråa vardagar.

Jag har tappat blogg-sugen. Den kommer nog igen - snart, hoppas jag. Det finns egentligen så mycket i mitt huvud jag vill skriva om.

En annan sak jag också tappat är vikten. DET är riktigt positivt och kul. Sedan mars månad har jag tappat drygt 10kg. Det är runt 14% av min urspungsvikt. Fy fan vad Jag är bra!!

(Bild lånad av http://storsan.blogg.se)

Säga vad man vill om alla gamla och nya metoder för dieter. Jag provade LCHF några veckor. Det funkade inte för mig. Förmodligen blev det inte rätt balans mellan kolhydrater och fett.

Den nya 5:2-dieten eller metoden är inte heller för mig. Jag påverkas mycket av nivån på blodsockret. Mina humörsvängningar orsakade av lågt blodsocker är inget som varken Jag själv eller min omgivning ska behöva få uppleva.

Oavsett metod, så tror Jag inte på att fortsätta med den för alltid. Jag tror personligen att vi mår bäst av allsidig kost, varje dag.
Jag tror dock att vi mår bra av att dra ner på kolhydraterna - inte utesluta helt. I Sverige har vi en tradition att äta mycket bröd och potatis och inte minst pasta som idag tillhör den svenska husmanskosten. En tradition jag försöker bryta genom att servera mer protein (kött) och grönsaker/sallad hemma.
Jag tror också att många mår bra av att fasta då och då. Dock inte regelbundet varje vecka.

Men, jag tror också på sockerpiller!
Med det menar jag att om man tror på det man gör, så kommer det att funka. Låter det flummigt?
Nja, vår tro är stark. Vår vilja än starkare. Vår önskan kanske det starkaste!

Det viktigaste är att vi bryr oss om oss själva.
För mig har motion varit en stor bidragande faktor till min viktminskning. Men också till mitt allmänna välbefinnande. Jag orkar mycket mer nu. Jag känner mig piggare och lättare. Det är en god cirkel som skapats. Även om jag just nu känner mig väldigt trött. Mer sömn till folket!

Min metod är Viktväktarna. Det funkar bäst för mig.
Att äta och dricka vad man vill. Allt från sallad och kött till kakor, glass och vin. Såklart är det bäst att äta och dricka sådan som "kostar" så lite Points som möjligt. Men det är fortfarande upp till en själv vad man väljer att lägga Pointsen på.

Enkelheten i Viktväktarna med de verktyg man får till hjälp. Appen till iPhonen är guld värd. Här skrivs måltiderna in efter hand och det går även att söka upp olika livsmedel och kolla points-värdet. Finns inte produkten inlagd i databasen, kan man ange de olika värdena för protein, fett och kolhydrater och räkna ut pointen själv med hjälp av calculatorn.
Sånt här gillar jag!

Nu är det snart målgång för mig. Jag har tänkt mig att tappa bort ca 2,5kg till och sedan stanna där. Det är i så fall en vikt jag inte haft sen .. ja, .. skoltiden. Och DET var längesedan.
Jag tror det går. Jag vet att det går. Jag vill att det går. Det är min önskan!


Må bra, mina vänner. Ta hand om dig!


tisdag 9 juli 2013

Geocaching - familjens nya hobby

Hört talas om geocaching?
Denna aktivitet började Jag med redan för ett par år sedan. Men den rätta känslan infann sig aldrig och det blev bara jakt ett par gånger - med varierad lycka.

För någon månad sedan drog ett par vänner till familjen ut oss på en geocaching-kväll. Med packad picnickkorg och laddade mobiltelefoner gav vi oss ut på en runda. Efter några timmar var vi frusna, trötta och glada. Fyra nya cachar var hittade och loggade.

Vad är då geocaching?
Enligt Wikipedia: "Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus som härstammar från USA. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på internet."

Kort sagt, vem som helst kan gömma en skatt var som helst i världen - på ett enkelt eller svårt ställe att hitta eller komma åt. Skatten kan vara stor eller liten - t.ex. gamla filmburkar eller glasburkar.

Koordinaterna till gömstället anges och skatten kan därmed hittas av andra.
Det finns såklart regler för hur man gömmer och vad man ska göra om man hittar en skatt.
Man måste ha ett konto. Det registrerar man på geocaching.se.


Här har vi hittat fram till en skatt - gömd högt uppe i ett träd. Barnen erbjuder sig gärna att klättra upp och plocka skatten.


Här är en annan skatt också gömd i ett träd. Nu är det mannen som ställer upp och jagar skatt.

Skatten innehåller någon form av anteckningspapper eller block där man noterar sitt alias och datum.


Man får vara beredd att blit lite ner-geggad av både det ena och det andra ..


Gör Geocaching till en familjeaktivitet. Barnen kan också vara med. Finurlighet och vana underlättar såklart. Ibland är barns ögon och idéer så mycket bättre än vi vuxnas.
Här är en mindre skatt hittad.


Ibland kan man hitta TB (travel bugs) i en gömma. Denna har ett mål som man kan läsa om på geocaching-hemsidan. Man tar den från gömman och gömmer den vidare.
Här är en TB jag hittat en gång, Drolly Dino - på väg mot Bremen.


Vi har gjort utflykter tillsammans hela familjen, där vi packar en picknick-korg och ger oss ut på cykel i närområdet. Barnen är helt överförtjusta och tänker inte på hur många kilometer som avverkas på sadeln. Vilken energi det ger. Man kan lätt vara ute en hel dag. En tråkig dag blir lätt en äventyrlig och spännande dag.

Till sommarens semester laddar vi telefonerna och ger oss ut på geocaching dit vi ska semestra. Geocaching-skatter finns ju i hela världen. Glöm inte penna!

Se upp för Mugglare!
Dom som ännu inte är invigda i denna aktivitet kallas för mugglare (från HarryPotter). Vi som är geocachare måste akta oss för mugglare. Skattgömman får inte röjas så att en mugglare ser. Då får man vänta tills mugglarna har försvunnit. Kanske till och med komma tillbaka en annan gång.

Ibland är tyvärr en skatt svår att hitta. Dels kan det såklart vara en svårgömd skatt och då gäller det att ha tålamod och gott om tid. Ibland behövs verktyg för att komma åt skatten. Det brukar dock vara angett i beskrivningen.
Dels kan skatten vara "mugglad", dvs skattgömman har hittats och kastats bort av någon som inte är geocachare. Då noterar man det till den som äger cachen så hoppas man att det skapas en ny skatt.

Varför inte prova det nu under sommaren? Välj en semesterdag. Bestäm ett mål, en ort eller en plats. Ta fram mobilen och börja leta.

Geocaching är som en tävling mot hela världen - eller i alla fall en tävling mot sig själv. 
En härlig utmaning!

söndag 7 juli 2013

Glutenfria minichokladmuffins

En dag innan skolan slutade skulle ena dottern bjuda sina klasskamrater på muffins. Vi bakade minimuffins av de goda citronmuffinsen.

Kvällen innan bjudningen visade det sig att någon i klassen var glutenallergiker. Kvickt ut på internet och leta recept. Det flesta recept går ut på att använda glutenfri mjölmix. Jag hade ingen lust att på kvällskvisten leta upp en öppen butik som sålde detta. Istället blev det att snabbt svänga ihop några muffins av det som fanns hemma.

Detta är första gången Jag improviserar ett bakverk. Resultatet blev ganska bra. Några små förändringar ska dock göras till nästa gång.

Dessa skulle även kunna passa den som äter LCHF-diet. Bara byt ut sockret nedan mot t.ex. Stevia. Även den som är Viktväktare kan njuta en eller två till en fika, då en muffins endast är 1P.

Mini chokladmuffins - glutenfria
20st (20st ger VV=1P/st, Hela smeten är 23P)

Ursäkta suddig bild. Det skulle gå fort ..

1dl mandelmjöl
4½tsk potatismjöl
1tsk bakpulver
2msk kakao
1st ägg
½dl socker
½dl vispgrädde (ovispad)

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda ner mandelmjöl, kakao och bakpulver. Var försiktig så luften i smeten behålls.
Rör ner vispgrädden. Tillsätt sedan potatismjölet (sikta gärna) och vänd runt till en jämn smet.

Fördela smeten i mini muffinsformar - gärna muffinsplåt klädd med formar.
Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. Passa noga så de inte bränns. Det ska vara torra i mitten.

Den lilla muffinsen är lite kompaktare än vanlig muffins. Men smaken är god. Kakaon kan dock ökas till det dubbla än ovan recept - för att få en än mer chokladig smak. Möjligen behöver potatismjölet minskas med samma mängd då för att inte göra smeten för trög och torr.

fredag 5 juli 2013

Presenttårta till en 50-åring

När en kompis skulle fylla 50 år frågade han mig om jag ville göra tårtor till hans fest. Oj, vilken uppgift!
Nog för att jag gjort en del tårtor till de närmst sörjande (läs: mina egna barn) och till några av barnens kusiner genom åren. Men att göra tårta till en 50-års fest med massa okända människor ...
Skulle jag våga det?

Mina tårtor är ju långt ifrån perfekta och jag gör inte så många tårtor om året att jag hittat en teknik än, som jag kan "falla tillbaka" på. Och det var kort varsel. Men jag slog till och skapade två stora tårtor som skulle räcka till runt 40 personer.

Ett relativt enkelt motiv - Presenttårtor med band och rosetter.

 

Båda tårtorna består av ljusa vaniljbottnar smaksatta med apelsin.
Jag använde mig av 3-glas receptet som jag även använde till Blomtårtan och Boktårtan. Botten bakades i en rektangulär springform med måtten 36x23 med 6st ägg till varje tårta. Varje botten delades i tre delar.

Fyllningarna är jordgubbsmousse och tobleronechokladmousse.
Tårtorna är fodrade med marängsmörkräm gjord på färdig marshmallowfluff på burk, som till Boktårtan, innan de täcktes av mörk blå marsipan.
Dekorationer i vit och gråfärgad marsipan samt orange figurpasta. 

Rosetterna hittade jag beskrivning på hos Sandras sötsaker. Ganska enkelt när man kan det.
 
 

Tårtorna räckte mer än väl till alla gästerna på festen - som nog var fler än 40st skulle jag tro.
Jag fick många fina kommentarer om tårtorna både utseende och smak. Det kändes riktigt roligt.


onsdag 19 juni 2013

Matiga dinkelmuffins till picnicken

Det finns såå många varianter på muffins som är matiga istället för söta. Perfekt att ta med i picnickkorgen en solig dag.
Här har jag provat en smalare variant baserat på ett Viktväktarrecept, men lätt modifierat för att passa mig bättre.

Jag provade att göra halva satsen som en sötare mellanmålsvariant vilken till och med föll barnen i smaken. Den andra halva satsen smaksattes med lite hetare kryddor som vi vuxna tyckte bäst om.

Ursäkta suddig bild. Jag måste varit lite ostadig på handen.

Matmuffins
12st (VV=2P/st. Grundsmeten är 26P, Varje fyllning ger +2P - totalt 28P)

Ingredienser till grundsmeten
3dl dinkelmjöl
2dl havregryn
1tsk bakpulver
1st ägg
1½dl lättfil, 0,5%

Fyllning 1 - söt med frukt (12st) (VV=2P) 
1msk honung
1st äpple
1tsk kanel
½tsk ingefära, malen
½tsk kardemumma
1st banan

Fyllning 2 - het med grönsaker (12st) (VV=2P) 
Zeta 4st soltorkade tomater (40g)
1st röd paprika
2tsk sambal oelek

Blanda ihop mjöl, havregryn och bakpulver.
Rör ner ägg och lättfil.

För fruktmuffins:
Rör ner honung i muffinssmeten. Grovriv äpple och blanda med kryddorna.
Mosa en banan. Blanda ner frukten i smeten.

För matmuffins:
Grovhacka soltorkade tomater och röd paprika. Blanda ner i smeten tillsammans med sambal oelek.

Klicka ut smeten i 12st muffinsformar.
Baka i ugnen ca 10-15 min på 225 grader.

Ha koll så de inte bli för torra.

Fyllning med äpple och banan

Fyllning med paprika och sambal oelek

Varje muffins (oavsett fyllning) ger VV-2p. (Tänk på att 2st muffins ger VV=5P)


söndag 16 juni 2013

Boktårta till en bokmal

När min äldsta dotter fyllde 10 år funderade Jag länge på hur tårtan skulle se ut. Hon älskar ju hästar, men hästhuvud har jag gjort till henne en gång.
Hon älskar även att läsa. Den ena boken efter den andra slukas en bit varje dag. Vad är då mer lämpligt än att göra en Boktårta.


Efter lite surfande på andra bloggar för inspiration hur en boktårta kan se ut, föll jag för Bakverk & Fikstunders boktårta. Jag valde också att göra två böcker ovanpå varandra. 

Understa boken har två bottnar av choklad. Jag använde samma recept som botten i Chokladrutor med kokostosca. Bakade denna botten i en rektangulär springform med måtten 36x23.

Översta boken är vanlig vaniljbotten, bakad med 3-glas receptet - i samma springform som ovan.
Använd tre likadana glas. Knäck ägg i det första. Mät upp socker i det andra - så mycket att det når samma höjd som i ägg-glaset. I tredje glaset häller man hälften vetemjöl och hälften potatismjöl. Även här till samma höjd som de andra två glasen.
I mjölglaset lägger man sedan till bakpulver. (1tsk till 3ägg, 1½tsk till 4ägg, 2tsk till 5-6ägg). Och lägg till vaniljsocker om man vill ha vaniljsmak. Samma mängd som bakpulver.
Till denna tårta bakade jag med 4st ägg.

Hemligheten med en bra tårtbotten är att vispa ägg och socker länge - gärna i matberedare eller assistent. Smeten ska verkligen vara riktigt vit och pösig. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda eller vänd runt försiktigt så det blir ordentligt blandat till en jämn smet. Luften får inte försvinna.

Varje botten delades sedan en gång på mitten för att bilda två halvor som lades ovanpå varandra med fyllning emellan.


Fyllningen i understa boken är vispad grädde blandad med Tayberry-sylt (som födelsedagsgrisens farmor gör till oss).
Fyllningen i översta boken blev chokladmousse med dajmkulor.

Båda böckerna är sedan spacklade med marängsmörkräm gjord på färdig Marshmallowfluff på burk.
Det funkade bra att göra marängsmörkrämen så, men jag föredrar nog att göra den med äggvita istället som till Färgglad blomtårta till 7-åring.

Den understa boken är täckt med mörklila marsipan och den översta med ljuslila marsipan.
"Sidorna" i böckerna täcktes med vit marsipan.

Boktårtan är sparsamt dekorerad med en och annan marsipan/sp blomma och färgade strösselkulor. 


Den gula solen i ena hörnet har lilla dottern (6 år) skapat och den ville hon skulle vara på storasysters tårta. Namn och födelseår är utstansade i blå marsipan. 


Barnens pappa hjälpte till att fixa de sista detaljerna på tårtan, samt "ristade" in 22 på ena tårtan och 5 på andra tårtan för 22/5 som är vår dotters födelsedag.