tisdag 9 juli 2013

Geocaching - familjens nya hobby

Hört talas om geocaching?
Denna aktivitet började Jag med redan för ett par år sedan. Men den rätta känslan infann sig aldrig och det blev bara jakt ett par gånger - med varierad lycka.

För någon månad sedan drog ett par vänner till familjen ut oss på en geocaching-kväll. Med packad picnickkorg och laddade mobiltelefoner gav vi oss ut på en runda. Efter några timmar var vi frusna, trötta och glada. Fyra nya cachar var hittade och loggade.

Vad är då geocaching?
Enligt Wikipedia: "Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus som härstammar från USA. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på internet."

Kort sagt, vem som helst kan gömma en skatt var som helst i världen - på ett enkelt eller svårt ställe att hitta eller komma åt. Skatten kan vara stor eller liten - t.ex. gamla filmburkar eller glasburkar.

Koordinaterna till gömstället anges och skatten kan därmed hittas av andra.
Det finns såklart regler för hur man gömmer och vad man ska göra om man hittar en skatt.
Man måste ha ett konto. Det registrerar man på geocaching.se.


Här har vi hittat fram till en skatt - gömd högt uppe i ett träd. Barnen erbjuder sig gärna att klättra upp och plocka skatten.


Här är en annan skatt också gömd i ett träd. Nu är det mannen som ställer upp och jagar skatt.

Skatten innehåller någon form av anteckningspapper eller block där man noterar sitt alias och datum.


Man får vara beredd att blit lite ner-geggad av både det ena och det andra ..


Gör Geocaching till en familjeaktivitet. Barnen kan också vara med. Finurlighet och vana underlättar såklart. Ibland är barns ögon och idéer så mycket bättre än vi vuxnas.
Här är en mindre skatt hittad.


Ibland kan man hitta TB (travel bugs) i en gömma. Denna har ett mål som man kan läsa om på geocaching-hemsidan. Man tar den från gömman och gömmer den vidare.
Här är en TB jag hittat en gång, Drolly Dino - på väg mot Bremen.


Vi har gjort utflykter tillsammans hela familjen, där vi packar en picknick-korg och ger oss ut på cykel i närområdet. Barnen är helt överförtjusta och tänker inte på hur många kilometer som avverkas på sadeln. Vilken energi det ger. Man kan lätt vara ute en hel dag. En tråkig dag blir lätt en äventyrlig och spännande dag.

Till sommarens semester laddar vi telefonerna och ger oss ut på geocaching dit vi ska semestra. Geocaching-skatter finns ju i hela världen. Glöm inte penna!

Se upp för Mugglare!
Dom som ännu inte är invigda i denna aktivitet kallas för mugglare (från HarryPotter). Vi som är geocachare måste akta oss för mugglare. Skattgömman får inte röjas så att en mugglare ser. Då får man vänta tills mugglarna har försvunnit. Kanske till och med komma tillbaka en annan gång.

Ibland är tyvärr en skatt svår att hitta. Dels kan det såklart vara en svårgömd skatt och då gäller det att ha tålamod och gott om tid. Ibland behövs verktyg för att komma åt skatten. Det brukar dock vara angett i beskrivningen.
Dels kan skatten vara "mugglad", dvs skattgömman har hittats och kastats bort av någon som inte är geocachare. Då noterar man det till den som äger cachen så hoppas man att det skapas en ny skatt.

Varför inte prova det nu under sommaren? Välj en semesterdag. Bestäm ett mål, en ort eller en plats. Ta fram mobilen och börja leta.

Geocaching är som en tävling mot hela världen - eller i alla fall en tävling mot sig själv. 
En härlig utmaning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar