måndag 12 augusti 2013

Billiga kanelbullar med mandelmassa

Nu har baktanten vaknat igen efter sommaren. I förra veckan hittade jag ett recept på kanelbullar på nätet som enligt författarens Viktväktar-uträkning skulle "kosta" 2Points/st. Detta lät för bra för att vara sant och måste ju såklart bakas och testas.


Nu var det för bra för att vara sant - som det i de flesta fall ju är. Tyvärr :(
Efter att själv kört receptet genom Viktväktarnas receptskapare visade det sig att hela receptet är 76 points. Delat på 24st bullar ger det 3.1P/st (=3P).
Ursprungligen var receptet räknat efter Points-systemet. Numera räknar man efter ett system som heter ProPoints istället. För den som vill veta mer om skillnaden finns viktväktarnas hemsida.

Men en kanelbulle för 3P är inte heller dåligt, så det blev ändå två satser under helgen som gick.

De flesta hamnade i frysen för kommande födelsedagskalas. Men ett par stycken hamnade i magen också. Andra omgången blev bättre än första, så det bevisar ju bara att övning ger färdighet.

I receptet nedan har jag dock ändrat lite här och där för att "bättra" på det. Mitt recept är på 83 points totalt. Delat på 24st bullar ger det 3.5P/st.

Kanelbullar med mandelmassa
24st (VV=3,5P/st)

25g jäst
3dl mjölk (eller 2½dl mjölk och ½dl kesella 1%)
¼dl flytande margarin
½dl socker
ca 8dl vetemjöl
1tsk kardemumma

Fyllning:
1msk flytande margarin
150g mandelmassa
1-2msk kanel
1msk kardemumma

Garnering:
1st ägg (räcker eg. med ett halvt ägg, så gör dubbel sats bullar ..)
pärlsocker

Värm mjölk och flytande margarin till fingervarmt. Smula ner jästen i vätskan och rör tills det helt löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl, lite i taget.
Spara lite av mjöl till utbakningen. (Jag körde degen i min Hercules på hög hastighet i ca 5 minuter.)


Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den litegrann, så den blir smidig.

Kavla ut degen till en rektangulär form. Ringla över flytande margarin - pensla ev. ut smöret på hela degen. Riv mandelmassa grovt och fördela över smeten. Pudra över kanel och kardemumma.


Rulla ihop degen från långsidan. Dela i 24 delar och lägg i bullformar på en plåt.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Pensla bullarna med gaffelvispat ägg och strö över pärlsocker.


Grädda i ugn 225-250 grader i ca 5-8 minuter. Kolla noga.
Ta ut och låt svalna på galler.


Ursrpungsreceptet hittade jag hos Niinis om du vill se grundreceptet. Det jag har ändrat på är att jag minskat mängden socker i degen och ökat mängden mandelmassa och smör i fyllningen. Något mer mjöl i degen behövdes också, vilket är det som "drar upp" antalet points.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar