söndag 16 juni 2013

Boktårta till en bokmal

När min äldsta dotter fyllde 10 år funderade Jag länge på hur tårtan skulle se ut. Hon älskar ju hästar, men hästhuvud har jag gjort till henne en gång.
Hon älskar även att läsa. Den ena boken efter den andra slukas en bit varje dag. Vad är då mer lämpligt än att göra en Boktårta.


Efter lite surfande på andra bloggar för inspiration hur en boktårta kan se ut, föll jag för Bakverk & Fikstunders boktårta. Jag valde också att göra två böcker ovanpå varandra. 

Understa boken har två bottnar av choklad. Jag använde samma recept som botten i Chokladrutor med kokostosca. Bakade denna botten i en rektangulär springform med måtten 36x23.

Översta boken är vanlig vaniljbotten, bakad med 3-glas receptet - i samma springform som ovan.
Använd tre likadana glas. Knäck ägg i det första. Mät upp socker i det andra - så mycket att det når samma höjd som i ägg-glaset. I tredje glaset häller man hälften vetemjöl och hälften potatismjöl. Även här till samma höjd som de andra två glasen.
I mjölglaset lägger man sedan till bakpulver. (1tsk till 3ägg, 1½tsk till 4ägg, 2tsk till 5-6ägg). Och lägg till vaniljsocker om man vill ha vaniljsmak. Samma mängd som bakpulver.
Till denna tårta bakade jag med 4st ägg.

Hemligheten med en bra tårtbotten är att vispa ägg och socker länge - gärna i matberedare eller assistent. Smeten ska verkligen vara riktigt vit och pösig. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda eller vänd runt försiktigt så det blir ordentligt blandat till en jämn smet. Luften får inte försvinna.

Varje botten delades sedan en gång på mitten för att bilda två halvor som lades ovanpå varandra med fyllning emellan.


Fyllningen i understa boken är vispad grädde blandad med Tayberry-sylt (som födelsedagsgrisens farmor gör till oss).
Fyllningen i översta boken blev chokladmousse med dajmkulor.

Båda böckerna är sedan spacklade med marängsmörkräm gjord på färdig Marshmallowfluff på burk.
Det funkade bra att göra marängsmörkrämen så, men jag föredrar nog att göra den med äggvita istället som till Färgglad blomtårta till 7-åring.

Den understa boken är täckt med mörklila marsipan och den översta med ljuslila marsipan.
"Sidorna" i böckerna täcktes med vit marsipan.

Boktårtan är sparsamt dekorerad med en och annan marsipan/sp blomma och färgade strösselkulor. 


Den gula solen i ena hörnet har lilla dottern (6 år) skapat och den ville hon skulle vara på storasysters tårta. Namn och födelseår är utstansade i blå marsipan. 


Barnens pappa hjälpte till att fixa de sista detaljerna på tårtan, samt "ristade" in 22 på ena tårtan och 5 på andra tårtan för 22/5 som är vår dotters födelsedag.


2 kommentarer:

  1. Så fin tårta, boktårtor är så häftiga men det verkar inte vara det lättaste men din blev ju hur fin som helst.

    SvaraRadera
  2. Tack ChowG. Det är inte så svårt egentligen. Det är ju mindre delar man jobbar med så på så sätt är det lättare. Sen går det åt mer marsipan eller sp än man tror om man ska ha runt om varje bok. Jag har bara två bottnar per bok, men man kan ju göra en tjockare bok med tre bottnar per bok om man behöver större tårta. Prova! Lycka till!

    SvaraRadera