söndag 7 juli 2013

Glutenfria minichokladmuffins

En dag innan skolan slutade skulle ena dottern bjuda sina klasskamrater på muffins. Vi bakade minimuffins av de goda citronmuffinsen.

Kvällen innan bjudningen visade det sig att någon i klassen var glutenallergiker. Kvickt ut på internet och leta recept. Det flesta recept går ut på att använda glutenfri mjölmix. Jag hade ingen lust att på kvällskvisten leta upp en öppen butik som sålde detta. Istället blev det att snabbt svänga ihop några muffins av det som fanns hemma.

Detta är första gången Jag improviserar ett bakverk. Resultatet blev ganska bra. Några små förändringar ska dock göras till nästa gång.

Dessa skulle även kunna passa den som äter LCHF-diet. Bara byt ut sockret nedan mot t.ex. Stevia. Även den som är Viktväktare kan njuta en eller två till en fika, då en muffins endast är 1P.

Mini chokladmuffins - glutenfria
20st (20st ger VV=1P/st, Hela smeten är 23P)

Ursäkta suddig bild. Det skulle gå fort ..

1dl mandelmjöl
4½tsk potatismjöl
1tsk bakpulver
2msk kakao
1st ägg
½dl socker
½dl vispgrädde (ovispad)

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda ner mandelmjöl, kakao och bakpulver. Var försiktig så luften i smeten behålls.
Rör ner vispgrädden. Tillsätt sedan potatismjölet (sikta gärna) och vänd runt till en jämn smet.

Fördela smeten i mini muffinsformar - gärna muffinsplåt klädd med formar.
Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. Passa noga så de inte bränns. Det ska vara torra i mitten.

Den lilla muffinsen är lite kompaktare än vanlig muffins. Men smaken är god. Kakaon kan dock ökas till det dubbla än ovan recept - för att få en än mer chokladig smak. Möjligen behöver potatismjölet minskas med samma mängd då för att inte göra smeten för trög och torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar