torsdag 14 februari 2013

Inte en smula kvar


Det här är ett rejält försenat inlägg. Julgodiset är för längesen slut. Eller nja, det finns några bitar "vuxengodis" kvar - alltså det med lite starkare smak.

Vi gjorde fler sorters julgodis än tänkt från början. Det var ju så svårt att välja och barnen ville ju också var med och bestämma. Totalt blev det 8 olika godis denna gångna jul. 
Några av sorterna har vi gjort tidigare och recepten finns här på bloggen.

En stor favorit hos barnen är Cornflakes Choklad (eller kanske Cornflakes bräck är ett bättre namn). Inget som faller mig och mannen i smaken dock.

Även Wienernougat som vi gjorde förra julen var ett måste att ha. Denna gång tillsattes även russin i nougatchokladsmeten. I mitt tycke blev det godare. Min man föredrar det nog utan russin.

Hur många bitar det blir på varje godissort, beror på hur stora bitar man väljer att skära eller bryta godiset i. Men det blir massor, dock inte tillräckligt om man frågar barnen ..

En gammal favorit som påminner om vanlig kola i smaken men är mer tuggvänlig:

Puffkola


100g margarin
1dl strösocker
1/2dl ljus sirap
1msk kakao
3msk vetemjöl
3dl puffat ris


Blanda ihop margarin, strösocker, ljus sirap, kakao och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 5 minuter. Rör hela tiden.
Blanda snabbt i puffat ris. Se till att alla riskornen blir nerblandade. Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Bre ut och platta till lite. Låt kallna. Dela i lagom stora munsbitar.


Nya (barnvänliga) sorter vi provade på denna jul :

Nutella fudge
(receptet hittat hos Bakverk och fikastunder och massa andra bloggkompisar ..)

3dl grädde
1dl sirap
2dl socker
50g smör
140g Nutella

Koka ihop grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull tills det tjocknat och klarar Kulprovet. Lägg i smöret och låt smälta ner i kolasmeten. Låt koka ytterligare ett par minuter. Dra av från plattan och rör ner Nutellan. Häll upp i en form, ca 15x20cm. Låt svalna i kyl över natten. Skär upp i bitar. Förvara svalt.

Detta var riktigt, riktigt gott tyckte barnen och Jag. Mannen tyckte det var för sött dock.
Ett tips är att inte göra det i en alltför stor form. Man vill ha lite tjockare/högre bitar än vi gjorde som synes på bilden ovan.

Risbräck

200g mörk blockchoklad
3dl puffat ris

Smält chokladen över vattenbad. Häll ner riskornen i den smälta chokladen och rör om. Se till att alla riskornen blir nerblandade. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna. Bryt i lagom stora munsbitar.

Detta är ingen favorit hos mig. Äldsta dottern älskade dock detta mest av allt, tror jag. Nästa gång ska jag prova att ta en del vanlig mjölkchoklad ihop med den mörka blockchokladen för att få smaken lite rundare.

Vi gjorde dessutom 3 olika "vuxen"godis, Amarettotryffel, Whiskytryffel och Romrussin praliner.

måndag 11 februari 2013

Snabb helgfika på elva minuter

Det finns ju en uppsjö olika sorters kladdkakor man kan baka. För det mesta bakar jag en kladdkaka med blockchoklad och det blir fantastiskt krämigt och gott.

Denna gång bakades en annan variant med kakao istället. Kakan är dessutom något lägre och blir klar på bara elva minuter i ugnen.


11 minuters kladdkaka
(receptet hittat hos Bakverk och fikastunder)

100g smör
2st ägg
2dl socker
1/2dl ljus sirap
11/5dl mjöl
3/4dl kakao
1/2tsk bakpulver
1krm salt

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Varva smör och mjölblandning ner i äggblandningen.
Smöra och bröa en form på ca 28 cm i diameter (jag använde en på 24 denna gång). Häll i smeten och grädda i Max 225 grader i mitten av ugnen i ca 11 minuter. Inte mer. Låt hellre stå och svalna någon timme så den sätter sig. 

Tro't eller ej, men det bara en ynka liten bit kvar. Resten försvann i ett nafs av bara oss fyra i familjen. Ja, det var en gudomligt god kladdkaka även om jag nog måste säga att det blir en mer intensiv chokladsmak när man använder blockchoklad.
Det blev däremot en krispig översida på denna kaka och det tycker jag inte det blir när man bakar med blockchoklad.


Jag använde min Hercules för att röra ihop ingredienserna till denna kaka. Men det skulle nog funka lika bra med en vanlig elvisp. Det är inte så mycket smet och behöver inte vispas så länge.
Och en kaka som sen bara tar 11 minuter i ugnen för att bli klar kan man ju inte undvika att baka. Det kommer säkert att bli fler gånger.

onsdag 6 februari 2013

Hercules visar musklerna

I helgen var det dags att inviga födelsedagspresenten - min fina röda Hercules.
Minns tillbaka när jag var barn och mamma använde sin orangefärgade Kenwood. Den förde ett hemskt väsen. Det gick absolut inte att prata med varandra i köket när maskinen kördes. Jag kan tom förnimma själva "burret" i kroppen ända upp på ovanvåningen.

Min Hercules är mycket tystare och vibrerar bara köksbänken den står på. Vad kul det ska bli att lära känna denna maskin och vilka underverk vi ska skapa ihop.

Först ut blev ett försök att göra egna baguetter - som ett tillbehör till kvällens ChiliConCarne.



Fransk baguette
(4st)

25g jäst
5dl vatten
1msk salt
2msk olja
13dl mjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på en liten mängd av vattnet (37grader) och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet och blanda väl. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Jag tog drygt 12 del varav 1dl var rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 10min i maskin och kanske 15min för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord, men knåda inte. Dela degen i fyra lika delar. Forma snabbt varje degbit till en baguette och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl. Låt baguetterna jäsa under bakduk i ca 30 min.

Eventuellt kan man efter halva tiden vrida/snurra baguetterna om man vill ha en skruvad form.
Jag valde att snurra två av mina baguetter och dessutom dekorera dem. Den ena fick grovsalt med vitlök ovanpå och den andra sesamfrö.

Sätt ungen på 275 grader. Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt sedan svalna på galler utan duk.

Detta blev fantastiskt luftiga och himmelskt goda baguetter. Ät dem gärna när de fortfarande är lite småvarma.

fredag 1 februari 2013

Redan en vecka sen

Efter en veckas semester på Gran Canaria kom vi hem förra fredagen.
Vi har idag alltså varit hemma lika länge som vi var borta. Himmel, vad fort denna vecka gått. Jobbet har rullat på i 190 och nu längtar Jag till vårt fredagsmys i soffan.

Men Jag kan dock inte låta bli att tänka tillbaka på vår härliga vecka i sol och värme. Inte jättevarmt, men som en bra svensk sommardag. Runt 21 grader på dagarna. Bara tanken att vi badade i havet mitt i januari månad. Det känns lite exotiskt för denna svenska som i vanliga fall bara åker på semester under sommaren.

Tänkte dela med mig av några härliga bilder som får mig att drömma tillbaka - och längta lite till våren. Kanske kan du känna detsamma?!













En vy från ovan.


onsdag 16 januari 2013

Snabbt försvinnande cheesecake med bär

Jag gillar verkligen cheesecakes. Det är så gott med den lite salta, knapriga digestivbotten och sedan en god lite glassig ostsmet ovanpå.
I denna cheesecake ska det sedan vara kräm och bär ovanpå ostsmeten också. Det ger en extra smaksensation till en redan god tårta. 

Välj själv vilken smak det ska var på kräm och bär. Jag tror ursprungsreceptet är på blåbärskräm och färska blåbär. Det var gott - lite vuxet gott. Jag har även gjort med jordgubb och hallon.

I receptet nedan användes hallonkräm och färska hallon.
Jag tror att jag skulle vilja prova björnbär eller fläderblom nästa gång. Det låter somrigt gott.

Cheesekake med kräm och bär


½pkt Digestivkex
2msk socker
100g smält smör
200g Philadelphia ost
1½dl florsocker
3dl vispgrädde
1msk vaniljsocker
ca 3dl kräm i valfri smak
100-200g Färska bär (eller ev. frusna)

Slå sönder kexen väl och blanda med socker och smält smör till en grynig massa. Tryck ut i botten av en form (ca 24 cm).

Rör ihop Philadelphia och florsocker i en bunke. Vispa grädde och vaniljsocker pösigt i en annan bunke. Blanda samman ostsmeten med grädden. Bred ut över digestivbotten.

Häll sedan på krämen i ett tunt lager ovanpå ostsmeten. Har man frusna bär kan dessa läggas ovanpå krämen nu.
Låt stå i frysen, gärna över natten.

Ta ut minst 30 minuter innan servering, gärna längre stund. 

Serveras bäst kylskåpskall, tinad och garnerad med färska bär.

torsdag 10 januari 2013

Mina nya bakkompisar

Jag har både fått och själv köpt några nya grejor att baka med. Det ska bli spännande att få lära känna dessa nya kompisar.

(Bilden har jag lånat från framsidan på en kokbok.)

I julklapp fick jag ett bakplåtsställ av svärmor och svärfar. Ja, det var en önskad klapp och kommer att användas mycket känner jag redan nu.
Med ett ganska litet kök som vi har är det svårt att få plats med plåtar, brickor med kakor som ska ut och in ur ugnen.


Stället invigdes direkt med bullbak. På bilden finns två plåtar med Marinas goda bullar på jäsning. 

Själv har jag investerat i ett nytt bakunderlägg och en mjölsikt från IKEA. 


Jag har aldrig tyckt att det var så viktigt att sikta ner mjölet, men har man en gång provat det så förstår man skillnaden. Speciellt bra till kakao som gärna vill klumpa sig vid förvaring.

I en tidig födelsedagspresent fick jag en ny kompis i köket, Hercules. Jag kan komma ihåg från tidig ålder att mamma plockade fram sin kompis när det skulle fixas lite extra i köket. Mammas kompis är orange och heter Kenwood. Min Hercules är chilli-röd.


Jag ska erkänna att jag är lite nervös att lära känna Hercules. Är jag verkligen så vuxen nu att jag ska komma överens med en så stor muskulös herre? Rätt mycket vuxenpoäng skulle jag tro. 
Men det ska bli fasligt kul, måste jag säga, och även skönt att få lite hjälp i köket.

Sitter just nu och funderar på invigningsreceptet. Vad ska Jag och Hercules svänga ihop?


måndag 7 januari 2013

Morotsbröd i bakmaskinen

I somras kom mannen hem med en bakmaskin. Först förbannade Jag denna stora mackapär och tänkte lite "Jaha, här bakar och donar jag med än det ena än det andra. Det duger inte alltså, utan nu tycker han att en maskin ska göra jobbet bättre."
Och dessutom en så stor sak som nu ska ha plats någonstans i vårt redan överfulla kök.

Men Jag måste säga att det är ett gott bröd den bakar, den här mackapären. Vi har provat några olika recept nu. Jättemysigt att ladda maskinen en fredagkväll och vakna upp till doften av nybakat bröd på lördagsmorgonen.
Eller varför inte ladda maskinen att ha ett bröd klart när vi kommer hem från jobb som vi kan ha till kvällsmaten, till en god soppa.

Här är ett recept på ett ljust bröd med morötter i. Det blir saftigt och gott.

Morotsbröd (för bakmaskin)


½-1tsk salt
2tsk torrjäst
1½msk olja
1-1½dl rivna morötter
3½dl vatten
10dl vetemjöl

Börja med att hälla vatten, olja, morötter och salt underst i degbunken.
Häll därefter på allt mjölet och sedan torrjästen över mjölet. (Viktigt att inte jästen kommer i kontakt med någon vätska.)

Inställningar för bakmaskinen får man läsa sig till vad som gäller för ens egen maskin.
Vår maskin är av märket Moulinex och vi kör detta brödet på ett normalprogram för ljust bröd - 750g, Medium Brun och Program 3. Detta bröd/program tar ca 3½timmar.

Låt brödet stå en stund innan degkrokarna plockas ur. Det är dessutom lättare att skära om det får stå och vila en stund.