torsdag 14 februari 2013

Inte en smula kvar


Det här är ett rejält försenat inlägg. Julgodiset är för längesen slut. Eller nja, det finns några bitar "vuxengodis" kvar - alltså det med lite starkare smak.

Vi gjorde fler sorters julgodis än tänkt från början. Det var ju så svårt att välja och barnen ville ju också var med och bestämma. Totalt blev det 8 olika godis denna gångna jul. 
Några av sorterna har vi gjort tidigare och recepten finns här på bloggen.

En stor favorit hos barnen är Cornflakes Choklad (eller kanske Cornflakes bräck är ett bättre namn). Inget som faller mig och mannen i smaken dock.

Även Wienernougat som vi gjorde förra julen var ett måste att ha. Denna gång tillsattes även russin i nougatchokladsmeten. I mitt tycke blev det godare. Min man föredrar det nog utan russin.

Hur många bitar det blir på varje godissort, beror på hur stora bitar man väljer att skära eller bryta godiset i. Men det blir massor, dock inte tillräckligt om man frågar barnen ..

En gammal favorit som påminner om vanlig kola i smaken men är mer tuggvänlig:

Puffkola


100g margarin
1dl strösocker
1/2dl ljus sirap
1msk kakao
3msk vetemjöl
3dl puffat ris


Blanda ihop margarin, strösocker, ljus sirap, kakao och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 5 minuter. Rör hela tiden.
Blanda snabbt i puffat ris. Se till att alla riskornen blir nerblandade. Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Bre ut och platta till lite. Låt kallna. Dela i lagom stora munsbitar.


Nya (barnvänliga) sorter vi provade på denna jul :

Nutella fudge
(receptet hittat hos Bakverk och fikastunder och massa andra bloggkompisar ..)

3dl grädde
1dl sirap
2dl socker
50g smör
140g Nutella

Koka ihop grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull tills det tjocknat och klarar Kulprovet. Lägg i smöret och låt smälta ner i kolasmeten. Låt koka ytterligare ett par minuter. Dra av från plattan och rör ner Nutellan. Häll upp i en form, ca 15x20cm. Låt svalna i kyl över natten. Skär upp i bitar. Förvara svalt.

Detta var riktigt, riktigt gott tyckte barnen och Jag. Mannen tyckte det var för sött dock.
Ett tips är att inte göra det i en alltför stor form. Man vill ha lite tjockare/högre bitar än vi gjorde som synes på bilden ovan.

Risbräck

200g mörk blockchoklad
3dl puffat ris

Smält chokladen över vattenbad. Häll ner riskornen i den smälta chokladen och rör om. Se till att alla riskornen blir nerblandade. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna. Bryt i lagom stora munsbitar.

Detta är ingen favorit hos mig. Äldsta dottern älskade dock detta mest av allt, tror jag. Nästa gång ska jag prova att ta en del vanlig mjölkchoklad ihop med den mörka blockchokladen för att få smaken lite rundare.

Vi gjorde dessutom 3 olika "vuxen"godis, Amarettotryffel, Whiskytryffel och Romrussin praliner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar