måndag 6 februari 2012

Helgens gotter

Jag tycker om godsaker. Ingen tvekan om det. Allra godast är det som är nybakat och fortfarande lite ugnsvarmt. Jag tittar gärna efter recept - överallt - i tidningar, på bloggar eller olika matsajter.
Denna helgen blev det mycket godsaker.

I lördags frågade barnen efter chokladfondue. Jovisst, mamma är inte sen att hänga på det. Lagom till Melodifestivalen stod fonduegrytan framdukad och ett stort fat med frukt - jordgubbar, apelsin, banan och vindruvor samt minimarshmallows. Bredvid fanns en skål med kokos och en med strössel - att doppa i efter chokladen.

Chokladfondue

200g mörk blockchoklad
1dl grädde
Värm grädden - ej kokande. Bryt ner chokladen i grädden och låt smälta samman.
Skär frukt och bär i mindre bitar. Servera gärna med (rostad) kokos och strössel till.


I söndags hade vi tänkt gå på bio med barnen, men när vi vaknade till ett (½cm) täcke av snö ville barnen hellre åka pulka och prova julklapparna i backen. Nu är ju en halv centimeter snö inte tillräckligt för att täcka bort allt gräs. Men det bryr sig barnen inte om - inte de skånska barnen. Om man bortser från förra årets snökaos så har vi inte så mycket snö i Skåne. Så det skånska barnen åker gärna på gräs och lera också.


När vi kom in igen ville vi mysa med något gott i värmen. Det blev två olika godsaker som jag hämtat inspiration och recept härifrån webben.

Snabb kladdkaka
(recept hittat hos Bakverk och Fikastunder, http://bakverkochfikastunder.blogspot.com/2012/02/11-minuters-kladdkaka.html)
(Förlåt för dålig bild. Batteriet i kameran tog slut, så det blev bara en bild - med fel fokus ...)

100g smält smör
2st ägg
2½ dl socker
1,5dl mjöl
¾dl kakao
½tsk bakpulver
1krm salt
1msk ljus sirap (eget påhitt - gör kladdkakan lite segare vilket jag gillar)

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner sirapen.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Varva smör och mjölblandningen ner i äggblandningen. Smöra och bröa en form på ca 28cm. Häll i smeten och grädda i 225 grader i mitten av ugnen 8-11 minuter.
(Jag hade min inne i 9½ minut och det var minst en minut för länge. Den blev lite bränd i kanten och kunde varit kladdigare i mitten. Men försvinnande god ändå.)

Bärmuffins med mördeg
(ca 18-20st)
(recept hittat hos Bakverk och Fikastunder,  http://veropenn.blogspot.com/2012/01/muffins-med-mordeg.html )

Mördeg:
30g rumsvarmt smör
1dl vetemjöl
2msk strösocker
½tsk vaniljsocker

Muffins:
125 g smör
2st ägg
1¾dl strösocker
3½dl vetemjöl
1½tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1¼dl mjölk

Fyllning:
Bär efter smak, t.ex. hallon, blåbär, jordgubb
ca 50g Grovhackad vit choklad

Hacka snabbt ihop ingredienserna till mördegen - smulig deg. Ställ den kallt.
Gör sedan muffinssmeten.
Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner detta i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk och rör ihop till en slät smet.
Ställ ut muffinsformar på en plåt. Lägg lite smet i botten på varje muffinsform. Lägg i bär efter tycke och smak. Jag valde frusna bär - ett hallon i varje form och några blåbär samt grovhackad vit choklad.
Fyll på med mer smet i varje form, fyll ca 2/3 av formen. Smula sedan över mördegen.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter. Goda när de är lite ljumna.

2 kommentarer:

  1. Roligt att du provade dem, hoppas ni gillade dem oxå:-)
    //V

    SvaraRadera
  2. Jag och mannen tyckte dom var riktigt goda. Även dagen efter. Dom kommer att bakas fler gånger.
    Men barnen, tja... det var kladdkakan som gällde där - såklart!

    SvaraRadera