onsdag 6 november 2013

Den där känslan i natten

Där är den igen. Den där känslan i magen som bara gnager sig djupare och djupare in i kroppen - ända in till själen. Skapar ett illamående och otrygghet 

Usch, försvinn! Allt är bra!!
Det finns inget att oroa sig för. 

Och varför är den där känslan så mycket större och starkare bara för att det är mörkt ute och visarna på den analoga klockan visar att det inte är mycket kvar av denna dagen?

Försvinn! Allt är bra!!
Det finns inget att oroa dig för. 

Det är ju inte min mage som är i olag och får mig att ränna på toa varje kvart. Det är ju inte min kropp som ömsom håller på att brinna upp och ömsom skakar i frossa. 
Det är inte mitt huvud som värker och det är inte jag som är yr och mår  konstigt. 
Ändå är det jag som har den där gnagande känslan. Varför?

Usch försvinn! Allt är bra!!
Det finns inget att oroa sig för. 

Mina ben och armar skakar. Huvudet värker. Hjärtat slår snabbt - och hårt. Jag känner att bekymmersrynkan i pannan syns tydligt. Öronen är på helspänn för att inte missa det minsta lilla annorlunda ljud. Brukar värmepannan låta så? Vad var det som knäppte till i trappan? Ropade något av barnen? Gråter hon? Är hon uppe och går i rummet? Mår hon dåligt? Knackade det på ytterdörren? Vad är klockan egentligen? Vem kommer så här dags? Var det kanske bara vinden? 

Försvinn! Allt är bra!!
Det finns inget att oroa sig för. 

Jag somnar tillslut. Sover oroligt och vaknar av alla ljud under natten. 
Äntligen kommer morgonen och känslan försvinner. 

Allt är ju bra!!
Varför oroa mig?

fredag 18 oktober 2013

Parmesanchips till fredagsdrinken

I vår familj har vi en tradition med fredagsdrink och chipsmys. Det började när Jag för många år sedan hittade min mans drinkbok med över 300 drinkrecept.
En sida i boken slås upp på måfå och där pekar vi på en drink och börjar läsa ingredienserna. Vi brukar få göra detta en 3-4 gånger innan vi kommer med fingret på en drink där vi faktiskt har alla ingredienserna hemma. Ofta ska det vara en stänk hit och en stänk dit av den ena spritsorten eller smaksättaren konstigare än den andra.

När drinken väl är tillblandad så får den ett omdöme. Inte betyg direkt, men ett omdöme - god eller äcklig. Nja, äcklig kanske vi inte skriver. Men vi skriver i boken ett minus och "gör aldrig igen". Några har fått plus eller till och med dubbla plus. Tack vare denna bok har vi  hittat några pärlor som vi t.o.m har bjudit på.

Barnen få såklart också drink. Tjejerna har varsin favoritdrink. Den äldsta vill ha "Apelsinjuice med en stänk grenadin". Den minsta vill ha "Mammas special" - vilket innebär att en 3-4 olika juice/saftsorter blandas med vatten - ibland bubbelvatten.

Favorittillbehör är chips. Och inte vilka chips som helst. Det ska vara Sourcream&Onion. Det är inte mammas favoritchips. Tur det - då behöver jag inte äta några.

Jag föredrar ölkorv i små bitar eller varför inte parmesanchips - det är smaskens.
Parmesanchipsen är kanske inte så viktväktarvänliga, men ett perfekt LCHF-snacks för den som kör den dieten.

Parmesanchips
(För att få en vink om hur man ska beräkna VV-points: 1msk parmesan=1P, 5msk=4P, 100g=12P)


Välj en parmesansort man tycker är god. Det behöver inte vara den dyraste till dessa chips
Riv osten. Jag brukar riva den grovt för att få en luftig struktur när den smälter i ugnen.
Riven man osten fint, smälter den bättre ihop och bildar ett "helt" chips.

Lägg ut den rivna osten i en stor platta på plåt med bakplåtspapper.


Eller klicka ut i små högar för att få chips. Platta till varje hög lite. Det får inte vara för toppigt.


Lägg inte högarna för tätt eftersom osten flyter ut. Det brukar vara lagom med nio högar på en plåt.

Om man vill kan man nu lägga över lite olika sorters fröer och nötter. Jag valde pinjenötter och pumpakärnor denna gång.


Sätt in i ugn, 175 grader i ca 5 minuter. Håll koll. Ju längre i ugnen, desto mörkare och krispigare.
Ta ut från ugnen och låt svalna en kort stund på plåt. Lossa försiktigt chipsen med en kniv och låt svalna på tallrik eller galler.
Gör man en stor platta, kan den svalna helt på plåt och sedan brytas i mindre, oregelbundna bitar.

Det går även bra att bjuda detta som tillbehör till en förrätt.

onsdag 16 oktober 2013

Äpplekaka i portionsformar

I dessa hösttider är det recept på olika sorters äpplekakor överallt i alla tidningar och alla matbloggar. Jag kan ju inte vara sämre.

Ibland är det gott på kvällskvisten med ett litet extra mellanmål. Perfekt är då att göra portionsformar med äpplekaka.

Det bästa är att kakan görs i portionsformar och i microvågsugnen. Snabbt och lätt har man ett mellanmål färdigt på 5-6 minuter.

Äpplekaka i portionsformar
2 port (VV=4P/port)


(Ljuset i bilden är konstigt. Taget i dunkel belysning.)


1st äpple
1msk råsocker
1msk honung
2msk havregryn
1msk flytande smör

Skala äpplet och tärna i små bitar. Fördela i två portionsformar.


Blanda ihop alla övriga ingredienser till en grynig massa.


Fördela över äpplet i formarna.

Kör i micro - högsta effekt 1.30 + 1.30 + 0.30.
"Luckra upp" översta ytan mellan varje microstund.

Låt stå en stund så värmen fördelar sig.

Servera ljummen med en klick vispad grädde eller något annat valfritt tillbehör.
För dig som räknar viktväktar-points, kostar äpplekakan 4 points per portion. Kom ihåg att lägga till points för grädde eller annat tillbehör.

måndag 14 oktober 2013

Minikladdkakor med choklad och citron

För några veckor sedan införskaffades två små springformar som är 12cm i diameter. Då fanns det ingen klar tanke i huvudet vad de skulle användas till. Tanken var mer "bra-att-ha" för kommande tårtbak.


Igår var det dags för provbak av två olika sorters kladdkakor. Med halverad sats av varje recept blev det perfekt i den lilla springformen. Lagom till söndagsfikat. Det blev inte mycket över och det är bra. Inget svullande under veckorna!


Recepten nedan är för en stor form. Jag halverade alltså receptet rakt av och bakade i en 12cm form med löstagbar kant. Samma ugnstemperatur och samma tid som för en normalstor kaka.


Det är bra med lite smörj-hjälp. Liten och bra form för en barnhand att hålla fast i.


Citronkladdkaka
12 bitar (Om man nu måste räkna VV-points, så är en bit = 6P)


1st citron
150g smör
2st ägg
2½dl socker
1tsk vaniljsocker
1½dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en form som är 20cm i diameter. 
Smält smöret och låt svalna. 

Tvätta och torka av citronen, riv skalet och pressa ur saften i en skål.
Vispa kraftigt ägg och socker så det blir vitt och pösigt. 
Vispa försiktigt ner vaniljsocker, citronsaft och citronskal.

Vänd ner smör och mjöl. 
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.

Låt kakan svalna så den får "sätta sig".


Min "halva" kaka hade jag inne i 35 minuter och åt den ljummen. Den kunde nog behövt alla 40min eller åtminstone fått svalna helt. Lite geggig mitt i var den. (men det var helt fantastiskt god ändå ..)

Pudra florsocker över kakan precis innan servering. 
Servera kakan med vispad grädde eller vaniljglass. Kanske även lite saltlakritssås.

Chokladkladdkaka med havregryn
12 bitar (Om man nu måste räkna VV-points, så är en bit = 6P)


150g smör
2st ägg
2½dl socker
1dl havregryn
1½dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
¾dl kakao
1krm salt
1msk kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som är 24cm i diameter. 
Smält smöret och låt svalna ordentligt.

Blanda ihop havregryn, socker, mjöl, kaka, vaniljsocker och salt.

Rör ner äggen i det avsvalna smöret.
Blanda ihop med mjölblandningen. Rör sist ner kaffet.

Häll smeten i formen och grädda kakan i 16-18 minuter. 
Låt kakan svalna så den får "sätta sig".

Servera kakan med vispad grädde eller vaniljglass.

Denna behöver alla sina 18 minuter. Jag hade den bara 16, men den var rätt rinnig inuti. Inte fick den stå till sig heller så den hann och stelna.
Ändå var denna med choklad helt klart barnens favorit. Smaken är som kokosbollar (eller negerbollar för den som vill säga så), sa en av mina döttrar. Och det kan man hålla med om.


måndag 12 augusti 2013

Billiga kanelbullar med mandelmassa

Nu har baktanten vaknat igen efter sommaren. I förra veckan hittade jag ett recept på kanelbullar på nätet som enligt författarens Viktväktar-uträkning skulle "kosta" 2Points/st. Detta lät för bra för att vara sant och måste ju såklart bakas och testas.


Nu var det för bra för att vara sant - som det i de flesta fall ju är. Tyvärr :(
Efter att själv kört receptet genom Viktväktarnas receptskapare visade det sig att hela receptet är 76 points. Delat på 24st bullar ger det 3.1P/st (=3P).
Ursprungligen var receptet räknat efter Points-systemet. Numera räknar man efter ett system som heter ProPoints istället. För den som vill veta mer om skillnaden finns viktväktarnas hemsida.

Men en kanelbulle för 3P är inte heller dåligt, så det blev ändå två satser under helgen som gick.

De flesta hamnade i frysen för kommande födelsedagskalas. Men ett par stycken hamnade i magen också. Andra omgången blev bättre än första, så det bevisar ju bara att övning ger färdighet.

I receptet nedan har jag dock ändrat lite här och där för att "bättra" på det. Mitt recept är på 83 points totalt. Delat på 24st bullar ger det 3.5P/st.

Kanelbullar med mandelmassa
24st (VV=3,5P/st)

25g jäst
3dl mjölk (eller 2½dl mjölk och ½dl kesella 1%)
¼dl flytande margarin
½dl socker
ca 8dl vetemjöl
1tsk kardemumma

Fyllning:
1msk flytande margarin
150g mandelmassa
1-2msk kanel
1msk kardemumma

Garnering:
1st ägg (räcker eg. med ett halvt ägg, så gör dubbel sats bullar ..)
pärlsocker

Värm mjölk och flytande margarin till fingervarmt. Smula ner jästen i vätskan och rör tills det helt löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl, lite i taget.
Spara lite av mjöl till utbakningen. (Jag körde degen i min Hercules på hög hastighet i ca 5 minuter.)


Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den litegrann, så den blir smidig.

Kavla ut degen till en rektangulär form. Ringla över flytande margarin - pensla ev. ut smöret på hela degen. Riv mandelmassa grovt och fördela över smeten. Pudra över kanel och kardemumma.


Rulla ihop degen från långsidan. Dela i 24 delar och lägg i bullformar på en plåt.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Pensla bullarna med gaffelvispat ägg och strö över pärlsocker.


Grädda i ugn 225-250 grader i ca 5-8 minuter. Kolla noga.
Ta ut och låt svalna på galler.


Ursrpungsreceptet hittade jag hos Niinis om du vill se grundreceptet. Det jag har ändrat på är att jag minskat mängden socker i degen och ökat mängden mandelmassa och smör i fyllningen. Något mer mjöl i degen behövdes också, vilket är det som "drar upp" antalet points.

fredag 9 augusti 2013

Tappat sugen och vikten

Semestern är slut och så är även Jag. Ska det vara så?
Borde Jag inte vara pigg och utvilad efter fyra veckors semester?

(Bilden lånad från http://mabra.com)

Idag är det fredag och den första arbetsveckan går mot sitt slut. Tidig uppstigning varje morgon i kombination med sena semesteruppesittarkvällar är ingen bra kombination. Jag är trött!

Under veckan har Jag dock "läst ikapp" alla bloggar jag brukar följa och som har hamnat på lågpriolistan under semesterveckorna. Vilken inspiration det ger!
Jag fattar inte hur vissa lyckas att blogga (nästan) lika ofta under sommar och semesterledighet som vanliga gråa vardagar.

Jag har tappat blogg-sugen. Den kommer nog igen - snart, hoppas jag. Det finns egentligen så mycket i mitt huvud jag vill skriva om.

En annan sak jag också tappat är vikten. DET är riktigt positivt och kul. Sedan mars månad har jag tappat drygt 10kg. Det är runt 14% av min urspungsvikt. Fy fan vad Jag är bra!!

(Bild lånad av http://storsan.blogg.se)

Säga vad man vill om alla gamla och nya metoder för dieter. Jag provade LCHF några veckor. Det funkade inte för mig. Förmodligen blev det inte rätt balans mellan kolhydrater och fett.

Den nya 5:2-dieten eller metoden är inte heller för mig. Jag påverkas mycket av nivån på blodsockret. Mina humörsvängningar orsakade av lågt blodsocker är inget som varken Jag själv eller min omgivning ska behöva få uppleva.

Oavsett metod, så tror Jag inte på att fortsätta med den för alltid. Jag tror personligen att vi mår bäst av allsidig kost, varje dag.
Jag tror dock att vi mår bra av att dra ner på kolhydraterna - inte utesluta helt. I Sverige har vi en tradition att äta mycket bröd och potatis och inte minst pasta som idag tillhör den svenska husmanskosten. En tradition jag försöker bryta genom att servera mer protein (kött) och grönsaker/sallad hemma.
Jag tror också att många mår bra av att fasta då och då. Dock inte regelbundet varje vecka.

Men, jag tror också på sockerpiller!
Med det menar jag att om man tror på det man gör, så kommer det att funka. Låter det flummigt?
Nja, vår tro är stark. Vår vilja än starkare. Vår önskan kanske det starkaste!

Det viktigaste är att vi bryr oss om oss själva.
För mig har motion varit en stor bidragande faktor till min viktminskning. Men också till mitt allmänna välbefinnande. Jag orkar mycket mer nu. Jag känner mig piggare och lättare. Det är en god cirkel som skapats. Även om jag just nu känner mig väldigt trött. Mer sömn till folket!

Min metod är Viktväktarna. Det funkar bäst för mig.
Att äta och dricka vad man vill. Allt från sallad och kött till kakor, glass och vin. Såklart är det bäst att äta och dricka sådan som "kostar" så lite Points som möjligt. Men det är fortfarande upp till en själv vad man väljer att lägga Pointsen på.

Enkelheten i Viktväktarna med de verktyg man får till hjälp. Appen till iPhonen är guld värd. Här skrivs måltiderna in efter hand och det går även att söka upp olika livsmedel och kolla points-värdet. Finns inte produkten inlagd i databasen, kan man ange de olika värdena för protein, fett och kolhydrater och räkna ut pointen själv med hjälp av calculatorn.
Sånt här gillar jag!

Nu är det snart målgång för mig. Jag har tänkt mig att tappa bort ca 2,5kg till och sedan stanna där. Det är i så fall en vikt jag inte haft sen .. ja, .. skoltiden. Och DET var längesedan.
Jag tror det går. Jag vet att det går. Jag vill att det går. Det är min önskan!


Må bra, mina vänner. Ta hand om dig!


tisdag 9 juli 2013

Geocaching - familjens nya hobby

Hört talas om geocaching?
Denna aktivitet började Jag med redan för ett par år sedan. Men den rätta känslan infann sig aldrig och det blev bara jakt ett par gånger - med varierad lycka.

För någon månad sedan drog ett par vänner till familjen ut oss på en geocaching-kväll. Med packad picnickkorg och laddade mobiltelefoner gav vi oss ut på en runda. Efter några timmar var vi frusna, trötta och glada. Fyra nya cachar var hittade och loggade.

Vad är då geocaching?
Enligt Wikipedia: "Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus som härstammar från USA. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på internet."

Kort sagt, vem som helst kan gömma en skatt var som helst i världen - på ett enkelt eller svårt ställe att hitta eller komma åt. Skatten kan vara stor eller liten - t.ex. gamla filmburkar eller glasburkar.

Koordinaterna till gömstället anges och skatten kan därmed hittas av andra.
Det finns såklart regler för hur man gömmer och vad man ska göra om man hittar en skatt.
Man måste ha ett konto. Det registrerar man på geocaching.se.


Här har vi hittat fram till en skatt - gömd högt uppe i ett träd. Barnen erbjuder sig gärna att klättra upp och plocka skatten.


Här är en annan skatt också gömd i ett träd. Nu är det mannen som ställer upp och jagar skatt.

Skatten innehåller någon form av anteckningspapper eller block där man noterar sitt alias och datum.


Man får vara beredd att blit lite ner-geggad av både det ena och det andra ..


Gör Geocaching till en familjeaktivitet. Barnen kan också vara med. Finurlighet och vana underlättar såklart. Ibland är barns ögon och idéer så mycket bättre än vi vuxnas.
Här är en mindre skatt hittad.


Ibland kan man hitta TB (travel bugs) i en gömma. Denna har ett mål som man kan läsa om på geocaching-hemsidan. Man tar den från gömman och gömmer den vidare.
Här är en TB jag hittat en gång, Drolly Dino - på väg mot Bremen.


Vi har gjort utflykter tillsammans hela familjen, där vi packar en picknick-korg och ger oss ut på cykel i närområdet. Barnen är helt överförtjusta och tänker inte på hur många kilometer som avverkas på sadeln. Vilken energi det ger. Man kan lätt vara ute en hel dag. En tråkig dag blir lätt en äventyrlig och spännande dag.

Till sommarens semester laddar vi telefonerna och ger oss ut på geocaching dit vi ska semestra. Geocaching-skatter finns ju i hela världen. Glöm inte penna!

Se upp för Mugglare!
Dom som ännu inte är invigda i denna aktivitet kallas för mugglare (från HarryPotter). Vi som är geocachare måste akta oss för mugglare. Skattgömman får inte röjas så att en mugglare ser. Då får man vänta tills mugglarna har försvunnit. Kanske till och med komma tillbaka en annan gång.

Ibland är tyvärr en skatt svår att hitta. Dels kan det såklart vara en svårgömd skatt och då gäller det att ha tålamod och gott om tid. Ibland behövs verktyg för att komma åt skatten. Det brukar dock vara angett i beskrivningen.
Dels kan skatten vara "mugglad", dvs skattgömman har hittats och kastats bort av någon som inte är geocachare. Då noterar man det till den som äger cachen så hoppas man att det skapas en ny skatt.

Varför inte prova det nu under sommaren? Välj en semesterdag. Bestäm ett mål, en ort eller en plats. Ta fram mobilen och börja leta.

Geocaching är som en tävling mot hela världen - eller i alla fall en tävling mot sig själv. 
En härlig utmaning!