fredag 18 oktober 2013

Parmesanchips till fredagsdrinken

I vår familj har vi en tradition med fredagsdrink och chipsmys. Det började när Jag för många år sedan hittade min mans drinkbok med över 300 drinkrecept.
En sida i boken slås upp på måfå och där pekar vi på en drink och börjar läsa ingredienserna. Vi brukar få göra detta en 3-4 gånger innan vi kommer med fingret på en drink där vi faktiskt har alla ingredienserna hemma. Ofta ska det vara en stänk hit och en stänk dit av den ena spritsorten eller smaksättaren konstigare än den andra.

När drinken väl är tillblandad så får den ett omdöme. Inte betyg direkt, men ett omdöme - god eller äcklig. Nja, äcklig kanske vi inte skriver. Men vi skriver i boken ett minus och "gör aldrig igen". Några har fått plus eller till och med dubbla plus. Tack vare denna bok har vi  hittat några pärlor som vi t.o.m har bjudit på.

Barnen få såklart också drink. Tjejerna har varsin favoritdrink. Den äldsta vill ha "Apelsinjuice med en stänk grenadin". Den minsta vill ha "Mammas special" - vilket innebär att en 3-4 olika juice/saftsorter blandas med vatten - ibland bubbelvatten.

Favorittillbehör är chips. Och inte vilka chips som helst. Det ska vara Sourcream&Onion. Det är inte mammas favoritchips. Tur det - då behöver jag inte äta några.

Jag föredrar ölkorv i små bitar eller varför inte parmesanchips - det är smaskens.
Parmesanchipsen är kanske inte så viktväktarvänliga, men ett perfekt LCHF-snacks för den som kör den dieten.

Parmesanchips
(För att få en vink om hur man ska beräkna VV-points: 1msk parmesan=1P, 5msk=4P, 100g=12P)


Välj en parmesansort man tycker är god. Det behöver inte vara den dyraste till dessa chips
Riv osten. Jag brukar riva den grovt för att få en luftig struktur när den smälter i ugnen.
Riven man osten fint, smälter den bättre ihop och bildar ett "helt" chips.

Lägg ut den rivna osten i en stor platta på plåt med bakplåtspapper.


Eller klicka ut i små högar för att få chips. Platta till varje hög lite. Det får inte vara för toppigt.


Lägg inte högarna för tätt eftersom osten flyter ut. Det brukar vara lagom med nio högar på en plåt.

Om man vill kan man nu lägga över lite olika sorters fröer och nötter. Jag valde pinjenötter och pumpakärnor denna gång.


Sätt in i ugn, 175 grader i ca 5 minuter. Håll koll. Ju längre i ugnen, desto mörkare och krispigare.
Ta ut från ugnen och låt svalna en kort stund på plåt. Lossa försiktigt chipsen med en kniv och låt svalna på tallrik eller galler.
Gör man en stor platta, kan den svalna helt på plåt och sedan brytas i mindre, oregelbundna bitar.

Det går även bra att bjuda detta som tillbehör till en förrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar