torsdag 8 mars 2012

Gingers Smärta

Vad är smärta egentligen?

Man tänker på något obehagligt och något som man inte direkt längtar efter att ha. Men det finns ju olika sorters smärta. Viss sorts smärta eller viss nivå på smärta kan nog vara skönt och kanske till och med något att längta efter.

Smärta är en högst personlig upplevelse och min smärta är inte lik din smärta. Det finns nog inte ens någon metod för att mäta styrkan på smärta.

Smärta kan vara fysisk. Man har ont i kroppen på något sätt - en medicinsk smärta, t.ex. ledvärk, huvudvärk, muskelvärk. 
Smärta kan vara psykisk. Den gör också ont i kroppen - men mer inuti, t.ex. i hjärtat eller bröstet.

I de flesta fall behöver man nog inte vara orolig för sin smärta. Men det är ju en slags varningssignal som talar om att något inte är som det ska i kroppen eller knoppen.

Den psykiska smärtan som gör ont i hjärtat, beror i många fall på någon form av ångest (eller stress). Det kan kännas som ett tryck strax under bröstet. 
Ont i hjärtat kan man även ha när man är orolig eller nervös. Just nervös-ont kan dock vara en positiv upplevelse för många. Något som ger en adrenalinkick.

Vi som har barn kan få ont i hjärtat när något är fel med barnen. Man blir liksom sjuk på barnens bekostnad. Som tonåring kan jag minnas ett slags ont i hjärtat, som förmodligen var ett slags ångest över att ha ett ben i vuxenvärlden och ett ben kvar i barnvärlden. Eller så var det ett brustet hjärta ...

Det finns en fysisk smärta som är skön - Träningsvärken. Denna smärtan kan man även längta efter. Det är väl det som kallas "sköntont". Det är liksom skönt att ha ont i varenda muskel och känna att man rört på sig och varit aktiv. Och det ger energi!

Alla har vi väl någon gång haft så ont i armarna att dom inte går att lyfta speciellt högt. Eller ont i framsidan av låren så det är en pina att gå uppför en trappa - för att inte tala om att gå nerför trappan som är sju resor värre.

Men ändå är det skönt på något vis. Jag längtar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar