söndag 17 mars 2013

Skorpor med "tomte-smak"

Nu har jakten på Beach 2013 börjat. Och det är ju inte lätt att få ihop bakintresset med att äta mindre onyttigheter. Men Jag ger mig inte. Det går att synda lite ibland.
Skorpor, eller Biscotti som är ett mycket finare namn på denna lilla kaka, är ganska lite onyttig och fullt tillräcklig att smaska på till kaffet.

Jag hittade ett recept på skorpor med saffranssmak och eftersom det finns saffranskuvert kvar i skåpet sedan i julas så fick det bli en omgång sådana här.

Minsta tjejen i familjen sa direkt när jag öppnade paketet och rörde ner det i smeten. "Mamma, det luktar tomte och jul." Jo, det är väl så att man gärna förknippar saffran med julen.
Jag gillar verkligen saffranssmaken, såväl till jul som annars.

Saffransskorpor
(35-50st ) - (VV*=2P/st oavsett mängd)


75g Sötmandel
100g Margarin 80%
1½dl Rörsocker
2st Ägg
1pkt Saffran
½msk Strösocker
1msk Varmt vatten
5dl Vetemjöl
1½tsk Bakpulver
1msk Vaniljsocker

Hacka mandeln grovt. Rör margarin och råsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
Stöt saffran och strösocker i mortel. Lös det i lite varmt vatten och blanda ner i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten. Tillsätt den hackade mandeln.
Ta upp degen på bakbord och dela i 4 delar. Rulla ut till längder. Lägg på bakpappersklädd plåt och platta till lite.
Grädda mitt i ugnen 200 grader ca 10 minuter.


Ta ut plåten och skär varje längd i sneda bitar. Vänd upp snittytan. Rosta i ugn 175 grader ca 10 minuter. Vänd skorporna efter halva tiden.
Jag lät skorporna stå ytterligare 10 minuter i avstängd ugnen.


(*VV står för ViktVäktarna.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar