tisdag 28 maj 2013

Kesoplättar - en lättare variant

På helgerna när vi är hemma från jobb och skola tryter idéerna på lunchmat. Frågar man barnen vill dom alltid ha pannkakor, plättor eller möjligen äggakaka (som jag skrivit om tidigare).

Är man viktväktare är inte plätt- och pannkakssmet så roligt att äta om man inte har obegränsat med antal points. På en helg vill man kanske dessutom hålla ner pointsen på lunchen för att unna sig ett glas vin till kvällsmiddagen.

Här är en variant på plättar som Jag tycker är ett bra alternativ till vanliga plättar. Det var lite svårare att steka dessa om man jämför med vanliga plättar. Dom ville gärna fastna i stekpannan och inte hålla ihop vid vändning.

Men skam den som ger sig. Nu har jag provat några gånger. Förändrat i receptet lite för att få en smet som jag tycker funkar bra. Dinkelmjölet gör smeten lite "segare", skulle man kunna säga och håller ihop smeten bättre.

Dessutom är det stekning på låg värme som gäller så att ovansidan också hinner stelna lite innan det är dags att vända och steka undersidan.
Rejält med smör hade såklart underlättat stekningen. Men som viktväktare håller vi oss till angiven mängd - som är fullt tillräckligt.

Kesoplättar
(6st VV=3P/st)


2st ägg
250g keso - lätt mosad med gaffel
3msk dinkelmjöl (går såklart lika bra med annat mjöl, t.ex. vetemjöl)
2msk (ca 25g) smör att steka i.
En nypa salt
Riven morot eller rivet äpple blandat med kanel

Vispa snabbt ihop äggen. Blanda ner keso och mosa med en gaffel tills de flesta klumparna försvunnit. Vispa ner mjölet i smeten. Se till att mjölet inte klumpar sig.
Vill man smaksätta plättarna är det gott att finriva en morot i smeten. Vill man hellre ha söta pannkakor, kan man grovriva ett äpple och blanda med kanel innan man blandar ner det i smeten. Ingen av dessa smaksättningarna påverkar antalet points per plätta.

Smält smör i en stekpanna och klicka ut plättar i en medelvarm panna. Det ska bli 6st av denna mängden smet.

Se till att inte ha för varm stekpanna. Låt ovansidan stelna lite innan vändning så håller plättan ihop bättre.



Har man i någon smaksättning fungerar plättan alldeles utmärkt att äta som den är. Vill man ha något till, skulle jag rekommendera Kesella Hallon.

Den är jättegod att äta till istället för sylt. (3msk ~ 2P).


2 kommentarer:

  1. Kesoplättar är så gott, var längesedan jag gjorde det nu, kanske dags igen =)

    SvaraRadera
  2. Visst är det gott, ChowG. Det finns lite olika recept. Vissa är mer LCHF vänliga om man söker det.

    SvaraRadera