måndag 30 april 2012

Den godaste glaze till sommarens grillningar

Vi har hittat favoritglazen till sommarens grillningar. Det var redan förra året som denna glaze gjorde entré i vår grillhörna. Det är Jack Daniel's glaze från TGI Friday's.

Glazen eller såsen, för vi äter den gärna som sås också, är ett riktigt långkok som faktiskt görs av mannen i huset. Denna gången gjorde han dubbel sats som väl räcker till två grillningar - om vi har tur ...

Mängden whisky som är i receptet dubblar J när han skapar såsen. Och det kunde nog varit en liten skvätt till om man frågar mig.

Jack Daniels Glaze

1 hel vitlök
1msk olivolja
1,6dl vatten
2,4dl juice från ananas
0,6dl teriyakisås
1msk kinesisk soja
3dl farinsocker
3msk saft från pressad citron
3msk finhackad silverlök
1msk Jack Daniels Whiskey (vi tar minst dubbla mängden till denna satsen)
1msk krossad ananas

Kapa av toppen på den hela vitlöken så att innehållet tittar fram. Se till att löken står stadigt. Eventuellt kan även botten behöva kapas lite. Ställ vitlöken i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen vid 160 grader i ca 60 minuter.

(Vilka ljuvliga dofter som sprids i heela huset kan Jag meddela.)

Ta ut vitlöken och låt stå på sidan och svalna. Under tiden, häll vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker i en kastrull och låt koka upp.

Sänk värmen och låt den sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och lägg ner i kastrulleln (ca 2msk). Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 40-50 minuter. Såsen ska reduceras ner till ca 3dl kvarstår.

Konsistensen som såsen har när den svalnat är ungefär som sirap. Sila av en ren behållare - varför inte i en tom Jack Daniel's flaska.


På dubbel sats av ovan fick vi nästan en hel 75:a. Här på bilden har ca hälften gått åt till en grillning.

Använd detta som glaze och pensla på i slutet av grillningen. Gärna nötkött.
Servera även såsen bredvid.
Eller används som sås till nygrillade burgare. Mums!

Tips!
Det som silas bort precis på slutet blir nästan som en chutney. Det är väl tänkt att kastas egentligen. Men varför kasta något som är urgott att äta till det grillade köttet?!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar